Titel: An Outpost of Progress
Författare: Joseph Conrad
Betyg: 3/5

An Outpost of Progress är ett utmärkt ironiserande över det mänskliga samhället. Novellens titel i sig är en ren sarkasm, då de två huvudpersonerna inte lyckas med någon som helst progress över huvud taget. Mot slutet är det svårt att veta om man borde skratta åt dem eller bedrövat skaka på huvudet.


Titel: Fanny and Annie
Författare: D.H. Lawrence
Betyg: 3/5

En tänkvärd novell om en kvinna som återvänder till sin barndoms arbetarklasstad för att gifta sig med sin ungdomskärlek. Inte för att hon vill egentligen, utan för att hon inte lyckades hitta någon medelklassman som ville ha henne, och nu är hon trettio. Utan att ta parti för varesig henne eller hennes blivande man hanterar novellen både hur fel det kan bli när man är för stolt, och hur sociala normer kan begränsa å det grövsta. Ett mycket intressant samtidsporträtt av Lawrence.


Titel: The Signalman
Författare: Charles Dickens
Betyg: 2/5

The Signalman känns lite som om den kunde ha varit tryckt i KamratPosten eller VeckoRevyn. Den håller förvisso hög litterär kvalitet och hade behövt förenklas i språket för att tryckas i tidningarna, men själva storyn har vi redan läst flera, flera gånger. The Signalman låter nämligen precis som där typen av ”spökhistoria” som inget barn någonsin blev rädd för. Ni vet antagligen vad jag menar.