Titel: The Book of Dead Days
Författare: Marcus Sedgwick
Serie: Den första av två, nästa heter ”The Dark Flight Down”
Betyg: 3/5

The Book of Dead Days är en väldigt typiskt fantasysaga, men samtidigt är den också en ganska otypisk sådan. Typisk för att den handlar om en föräldralös pojke. Typisk, och något av en besvikelse, för att den intressanta tanken om att dagarna mellan jul och nyår är ”döda dagar” har reducerats till att betyda att boken utspelar sig mellan dessa dagar och att pojkens mentor kommer att dö vid nyår om de inte kan stoppa en förbannelse. Whatever, liksom. Boken ger mig ingen som helst anledning att bry mig om dem.

Men sen finns det också en del ytterst trevliga saker med boken. Till exempel är det inte en självklarhet att det finns magi i världen. Människorna som bor i den är skönt omedvetna om att det (faktiskt) finns magi och roar sig till och med genom att gå och titta på illusionister, precis som vi gör. Dessutom stöter vi under bokens gång på vetenskapsmän av olika slag – från han som uppfunnit elektriskt ljus och har strömbrytare överallt i sitt hus, till den lite mer galne som sågar itu olika djur och syr ihop dem med varandra, i hopp om att kunna skapa nya arter.

I slutändan är The Book of Dead Days en rätt bra bok, men den lämnar absolut ingen mersmak. Att man måste läsa uppföljaren för att få svar på vissa frågor är bara irriterande.