Originaltitel: The Green Mile
Svensk titel: Den gröna milen
Författare: Stephen King
Betyg: 3/5

Kort sagt är det här en bra och hyfsat spännande bok.

Den handlar om en föredetta fängelsevakt som skriver sina memoarer om saker som hänt på hans jobb, bland fängelsecellerna där de håller dödsdömda fångar innan de avrättas. De hade en hel del riktigt intressanta fångar och speciellt en lämnade för alltid ett avtryck på honom…

Jag kan störa mig lite på berättarstilen, som att berättaren ofta sätter saker inom parentes (för att förklara saker i förbigående, istället för att göra det på ett snyggare sätt) eller att han ofta upprepar saker han redan sagt. Över huvud taget hade ramberättelsen på ålderdomshemmet inte behövt vara med. Faktum är att den inte fanns när King först skrev berättelsen – Den gröna milen var en följetong i tidningen som först i efterhand blivit en riktig bok. Då skrev King till ramberättelsen, för att… förenkla läsningen? Det kunde ha gjorts smidigare.

Utöver det är det, som sagt, en bra bok. Själva berättelsen står liksom för sig själv; den är intressant från första början och har massvis av spänningsmoment och cliffhangers som gör att det aldrig någonsin är svårt att läsa vidare.