Boktitel: Doktor Glas
Författare: Hjalmar Söderberg
Betyg: 3/5

Doktor Glas är en riktigt häftig bok. Skriven som den är precis i början av 1900-talet hanterar den kontroversiella ämnen som otrohet, dödshjälp och abort – alla ämnen som är aktuella än i dag. Denär skriven som en dagbok av huvudpersonen Doktor Glas, där han luftar tankar han inte vågar diskutera med andra. Är det till exempel okej att döda en människa för att rädda en annan?

Jag har hört många som läst Doktor Glas som förfasar sig över doktorns tankar. Uttryck som ”moraliskt korrupt” brukar dyka upp i diskussioner kring boken. Vilket jag faktiskt har lite svårt att förstå.

Vadå moraliskt korrupt? För att han önskar att abort vore lagligt? För att han blir beklämd över att tvingas hålla vid liv personer som bönar och ber om att få dö? Så skulle nog de flesta känna sig i den positionen. Och det är faktiskt en sak att tänka något, och en helt annan sak att agera ut tanken. Så det är bannemig inget större fel på doktorns moral.

Med det sagt har han ju en hel del konstiga tankar för sig också. Han tycks dras med både depression och vaneföreställningar och allting eskalerar förstås under bokens gång, då han ställs inför svåra val av just den moraliska sorten. Första halvan av boken är stark – den andra halvan är fylld av lite för mycket resonerande och samvetskval för att det ska kännas riktigt spännande.