Böcker lästa:
36 romaner.
18 noveller/kortromaner.
(2 dikter.)
- 28 av romanerna skrevs av män och 8 av kvinnor.
- 13 skrevs av amerikaner, 10 av svenskar och 8 av britter.
- De 5 som är kvar skrevs av en japan, en finne, en ryss, en kanadensare och en polack.
- Samtliga noveller skrevs av två män, en amerikan och en britt.
Bäst: Faktum är att jag läst fruktansvärt många bra böcker i år och gett nästan pinsamt höga betyg överlag. De jag minns med mest värme så här i efterhand är The Road, The Magicians och The Rules of Attraction. Den sistnämnda fick visst bara en fyra i betyg och ligger bakom en hel bunt med femmor (som Assassin’s Apprentice och The Lies of Locke Lamora) – men har lyckats klänga sig fast i minnet mycket bättre.
Sämst: Har helt lyckats undvika att läsa kassa böcker i år, faktiskt. Läste en del som inte imponerade så mycket, som Carrie och InterWorld, men riktigt dåliga var de ju heller inte… Två är mitt lägsta betyg i år, inga ettor och inga nollor. Det får väl ses som en seger?
Årets överraskning: Att Röda rummet var bra! Trodde att den skulle vara svår och tråkig, heh… -.-
Årets besvikelse: Fantasytrilogierna! Hobb öppnade bra med Assassin’s Apprentice och Royal Assassin… men pajade allt med Assassin’s Quest, som var rätt trist. Abercrombie lyckades med ungefär samma grej – The Blade Itself var en klockren femma, medan de två följande böckerna i trilogin var högst mediokra. Sist men inte minst har vi Barclays Dawnthief, som jag tyckte verkade rätt lovande, trots varningstecken. Och nu är jag en fjärdedel in i bok nummer två, Noonshade, och liiiiider av tristess och är helt vindögd av allt himlande med ögonen över töntiga klichéer. Jävla fantasyförfattare.
Årets författare: Dmitrij Gluchovskij, kanske? Första Metro-boken var ju grym och nu läser jag nummer två på tyska!
Planer inför nästa år: Lite av ditt och datt. Tror det blir en slapp vår på universitetet, så att jag kan ta igen lite av den läsning jag missade under c-uppsatsskrivandet i år ^_^
4 kommentarer
Comments feed for this article
2 januari, 2011 den 11:34
Martin A
Själv hann jag med 89 romaner, 152 noveller, 3 essäer, 375 brev, 1 biografi och 1 självbiografi. Några dikter har slunkit med också. Den överväldigande majoriteten är på engelska, men ovanligt många böcker på svenska (originalverk och översättningar) slank med också. 3 böcker på min lista överlappar med din lista.
De översatta böckerna är översatta från polska, ryska, franska och spanska (den besvärligaste ”översättningskedjan” i år var en bok skriven av en italienare på franska och översatt till engelska — volym 3 av Casanovas självbiografi.
Totalt blev det 903 böcker under 2000-talets första decennium (eller 873 om man räknar bort böcker som lästes mer än en gång under den perioden).
2 januari, 2011 den 16:50
Nike Nylander
Statistik är både roligt och väldigt avslöjande – ett bra sätt att avsluta året på! Du har en imponerande lista, må jag säga. Är rädd att jag är alldeles för intresserad av tv-spel för att hinna med samma mängd böcker, men en dag kanske…
2 januari, 2011 den 18:27
Anneli
Vilka mängder :) Jag räknade bara sommarens 17 böcker , men övriga året var desto mer tunnsått. Min favvo var nog ”Hundraåringen…” men Metro 1 och historieboken jag läste nyss ligger oxå bra till ;)
2 januari, 2011 den 18:38
Martin A
”Hundraåringen…” var en definitiv höjdare, men för min del var årets höjdpunkter Barry Hugharts ”Bridge of Birds”, Erik Granströms ”Svavelvinter” (årets omläs) och China Miévilles ”Kraken”.