Originaltitel: Ship of Magic
 Svensk titel: Magins skepp
Serie: Del 1 av 3 i Liveship Traders Trilogy (”Handelsmännen och de magiska skeppen”)
Författare: Robin Hobb
Betyg: 5/5

På bokens baksida får George R R Martin uttala sig: ”Even better than the Assassin books. I didn’t think that was possible.” Jag är böjd att hålla med honom. The Farseer Trilogy var riktigt bra och Ship of Magic känns som starten på någonting ännu bättre.

Framför allt känns Ship of Magic mer komplex. Här finns inte bara en berättarröst, som Farseer-trilogins Fitz, utan en uppsjö av olika perspektiv. Piratkaptenen Kennit, prästlärlingen Wintrow, skeppet(!) Vivacia, havsdraken Shreever, bortskämda tonåringen Malta… för att nämna några få. Speciellt förtjust blev jag i förståndiga Wintrow och hans förtvivlade kamp för att hålla fast vid sin tro i en oförlåtlig värld. Så totalt har jag nog inte fallit för en litterär karaktär sen jag var elva och tyckte att Raistlin Majere var the shit. Är det okej för en 23-åring att ha en trettonåring som förebild?

Alla intriger i boken, stora som små, kan ses som produkter av landets katastrofala inrikespolitik, som lett till lagligt slaveri, ökad sexism och ett allmänt urholkat människovärde. Hobb väcker många intressanta tankar kring detta, genom att ständigt kontrastera individen mot kollektivet. Om det är din egen dotter som riskerar att bli tvångsbortgift för att täcka familjens skulder, borde du då inte överväga att ta del av den lönsamma slavhandeln? (AKA: Dödar du hellre din mamma än tusen kineser?)

Det är en ambitiös roman som lyckas på alla punkter. Hobb fångar läsarens intresse från första stund och släpper det inte. Återigen bevisar hon att hon kan konsten att avslöja precis lagom mycket för att man ska vilja veta m e r…

Däremot känner jag mig nödgad att nämna en annan, mindre tilltalande färdighet Hobb har: Konsten att ge sina böcker riktigt taskiga titlar. Ship of Magic låter som titeln på en sjukt dålig fantasybok som man borde skämmas över att äga. För att inte tala om det svenska namnet på trilogin… Handelsmännen och de magiska skeppen”skjut mig!

Å andra sidan – vad är väl titeln på en bok som är 900 sidor lång?


Bokens första mening: Maulkin abruptly heaved himself out of his wallow with a wild trash that left the atmosphere hanging thick with particles.