DIE WAND
av Marlen Haushofer

Bokens protagonist får aldrig något namn, men eftersom hon hänger i de österrikiska alperna har jag mina gissningar.

Hon har följt med några bekanta till deras jaktstuga för att njuta av vårens första värme. På kvällen bestämmer sig vännerna för att gå in till byn, men själv stannar hon kvar och somnar snart. De kommer aldrig tillbaka.

När hon går för att ta reda på vad som hänt stöter hon på något så märkligt som en osynlig vägg. Väggen omringar stugan och ett stort område runtom — och allt och alla på andra sidan väggen verkar ha dött. Hon förstår att en stor katastrof måste ha drabbat världen, men att hon själv mirakulöst klarat sig.

Så… nu då?

Die Wand är till viss del en överlevnadsskildring. Den namnlösa kvinnan har bott i städer hela sitt liv och vet litet om hur man odlar mat eller jagar vilt. Hon är ständigt frustrerad över sin okunskap. När sätter man bönor? Är de där bären giftiga? Och hur länge är egentligen en ko dräktig?

Men hon hankar sig fram, precis som du eller jag (troligtvis) skulle ha gjort. Dag efter dag, månad efter månad, år efter år. Det är en berättelse med långsamt tempo som bjuder läsaren att fundera och filosofera. Inga frågor besvaras direkt, och gott så.

Det beror nog en del på personlighet, men för mig är Die Wand en fullträff. En så unik berättelse! Mystiken kring väggen, kampen för överlevnad, tankarna om livet… Det är en väl avvägd blandning som stannar med en länge. Pluspoäng för att huvudpersonen är kvinna och en bra bit över fyrtio, för det vet jag inte när det hände senast. En varm rekommendation.

(Den svenska översättningen verkar tyvärr ha gått ur tryck, så kan man inte tyska får man vända sig till den engelska översättningen eller leta på antikvariat.)

Die Wand
Utgiven av List Taschenbuch 2004
Betyg: 5/5

Så här börjar boken: Heute, am fünften November, beginne ich mit meinem Bericht. Ich werde es alles so genau aufschrieben, wie es mir möglich ist.