ICH BLOGG DICH WEG!7706-01_ 210.psd.indd
av Agnes Hammer

Julie är den där tonåringen som tycks ha allt. Hon är snygg, sjunger i sitt alldeles egna band och är allmänt omtyckt av alla.

Men så börjar någon skicka obehagliga mejl till henne. Förolämpningar och hotelser som bara växer sig grövre och grövre. Den anonyma personen kallar sig ”Stüpp”, namnet på en speciell typ av varulv som enligt tysk folktro klänger sig fast vid sitt offer tills det dukar under av skräck och utmattning.

Inte långt därefter dyker det upp en fejkprofil på nätet där någon utger sig för att vara Julie. ”Är du rädd?” frågar Stüpp.

Ich blogg dich weg är en snabbläst liten pärla på temat nätmobbning. Julies anonyma mobbare infekterar obevekligt bit efter bit av hennes liv, och jag läser med en ständigt växande klump i magen. Fejkprofilen får fler att vända sig emot Julie och snart föregås varje nytt kapitel av någons elaka kommentar om henne. Hennes trygga liv bryts långsamt sönder.

Men det är inte bara Julies perspektiv man får följa, utan även flera andra ungdomars. Det är bra, för även om Julies perspektiv är starkt behövs de andra för balansens skull. Det behövs kritiska röster: de som tycker att Julie kanske har gjort sig lite förtjänt av det hela, och de som undrar varför hon ens orkar bry sig, varför hon ens klickar in på hemsidan. Om Julies egna kapitel hjälper en att förstå mobboffrets position, så är det de andra som förklarar varför mobbningen ens kan hända, varför folk deltar eller bara ser på, varför ingen protesterar. Jag gillar att flera sidor av saken ges utrymme i boken och att ingenting är helt svart eller vitt.

Det är en kort och spännande berättelse som rör upp många känslor. Dessutom erbjuder den ju litet av en deckargåta, för bland ungdomarna gömmer sig förstås Stüpp — frågan är om man kan lista ut vem det är… Boken är tänkt att läsas av skolelever (lärarhandledning finns att ladda ner på förlagets hemsida), men den är som alla lyckade böcker givande läsning för vem som helst.

Det enda jag kände var lite synd är att boken går väl fort framåt slutet och att upplösningen blir lite svepande, men det är ett mindre problem (jag kan faktiskt tänka mig att det till och med är ett medvetet knep för att bjuda in till egna funderingar!).

Ich blogg dich weg!
Utgiven av Loewe Verlag 2013
Betyg: 4/5

Så här börjar boken: Nacht, Wald und alles ist dunkel. Du musst rennen. Los, vorwärts!