Böcker lästa:
33 romaner
16 noveller/kortromaner
10 serieromaner
7 ljudböcker
5 lättläst
3 icke-skönlitteratur
(74 totalt)
(övriga = 2 kanadensare, 2 ryssar, 2 fransmän, 1 finlandssvensk, 1 kinesamerikan och 1 fransk-iranier, samt 1 med författare från olika länder)
Årets inofficiella tema
Det bara blev så: i år läste jag svenskt. Och allt var BRA. Eller, faktum är att svenskarna var helt fantastiska i år. Kolla bara:
2013 var året då Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg skrev färdigt Nyckeln, det fenomenalt värdiga avslutet på Engelsfors-trilogin. Det var också året då Anders Fager blev min nya husgud efter Jag såg henne idag i receptionen, och jag läste böcker av Hannele Mikaela Taivassalo, Karin Tidbeck och Pontus Joakim Olofsson och bara svimmade av lycka över hur bra allting var. Heja Sverige!
Roligaste boken
Ännu en svensk bok — En man som heter Ove, givetvis. Vi lyssnade på ljudboken under en långresa, mamma, jag och tonåriga lillebror, och vi skrattade så att vi grät (ibland grät vi för att den var sorglig också), och nu har vi massvis med interna skämt som vi går runt och slänger oss med. Fantastiskt bra bok av Fredrik Backman, klart värd hypen!
Tråkigaste boken
Stephen Kings gamla skräckklassiker It, där han berättar exakt (!) samma berättelse två gånger på raken. Jag blir fortfarande upprörd när jag tänker på Det.
Årets besvikelse
Jag hade hört att Sebastian Fitzek var så bra — Tysklands mest hyllade thrillerförfattare! — men för mig floppade han totalt. Visst skriver han bra, men efter att ha läst både Psykbrytaren och Die Therapie börjar jag ana ett jobbigt mönster, för han pajade båda böckerna på precis samma sätt — med dåliga slut som diskrediterar resten av boken.
Årets två bästa böcker
Nej, det går inte att välja. Så förtjust som jag blev i Red Seas Under Red Skies av Scott Lynch har jag inte blivit i en fantasybok sen jag var typ tolv. Grymmaste feel good-känslan under samtliga 628 sidor, och jag blev hopplöst förälskad i allt och alla. Men Nyckeln var också en riktig toppenbok, efterlängtad som den var. Jag låg uppe till tio i sju en morgon för att läsa ut den, no regrets.
En oväntad favorit
På semestern hittade jag Paul Bokowskis novellsamling Hauptsache nichts mit Menschen i en bokhylla med kvarlämnade böcker, läste och älskade.
Bästa nya bokbloggen
I år, som alla år, har jag börjat läsa några nya bokbloggar. Mina två favoriter bland dessa är utan tvekan Fantastisk Fiktion, en bloggare med superb smak som recenserar så bra att jag blir grön av avund (speciellt när böckerna är dåliga, hähä) och Smutstiteln, bokbloggen med legogubbar, tyska torsdagar (eller försök till dem, i alla fall) och det oslagbart bästa namnet + slogan på en bokblogg någonsin. Tack för i år!
Förra årets nyårslöfte
”Lyssna på massor av ljudböcker när jag simmar med min nya, vattentäta mp3-spelare!”
Utvärdering: Eftersom jag sa upp mitt gymkort redan i januari (…) gick det väl sådär med den tanken. Däremot har jag faktiskt satsat en del på ljudböcker i alla fall och har lyssnat i både skidspåret och i bilen, såväl som på diverse promenader. Sju stycken hann jag med, vilket är en klar förbättring från tidigare års 1, 0, 2 och 2 (varav tre var jobbrelaterade *host*).
Litterärt nyårslöfte inför 2014
- Blogga bättre! I år har bokbloggandet fått släpa efter och jag har en hel bunt orecenserade bokstackare som förtjänar uppmärksamhet. I löftet ingår att jag ska ägna januari åt att komma ikapp med recensioner på böcker som känns viktiga, och sedan se till att inte hamna efter igen. Känner mig pepp!
GOTT NYTT ÅR!
9 kommentarer
Comments feed for this article
1 januari, 2014 den 10:36
How hollow heart and full
Jag läser också alltid fler böcker skrivna av män än kvinnor, fast jag vet inte varför. Brittiskt och amerikanskt brukar alltid ligga i topp för mig.
1 januari, 2014 den 10:49
Nike Bengtzelius
Förra året var 50% av mina författare britter – fattar inte vad som hände!? :P
Kan du i din bloggstatistik se nån skillnad på vilken typ av böcker ”dina” män och kvinnor skriver? Är t ex något av könen överrepresenterade inom en viss genre eller ett visst bokmedie (romaner, noveller, etc)? Chansen finns att du kan hitta svaret där :)
(När jag kollade närmare på min lista insåg jag att ALLA mina ”normala” böcker – dvs inte fantasy och sånt – var skrivna av kvinnor, och nästintill alla seriealbum också. Men ändå leder alltså männen, eftersom de är supermegaöverrepresenterade inom mina favvogenrer :P)
1 januari, 2014 den 11:29
How hollow heart and full
Så är det säkert :)
Du får väl köra på en brittsommar eller något (ha-ha-ha) för att dra upp statistiken i år.
1 januari, 2014 den 11:45
Nike Bengtzelius
Hahahahaha ^^,
2 januari, 2014 den 23:19
FantastiskFiktion
Här skulle jag bara gå in och komma ikapp med bloggläsandet efter helgernas flängande, och så stöter jag helt plötsligt på sånt beröm – till mig! – att jag nästan blir generad. Tack så mycket, jag är rörd!
8 januari, 2014 den 21:31
Nike Bengtzelius
Du förtjänar det <3
3 januari, 2014 den 19:28
Smutstiteln
Oj, vad glad jag blir över att få läsa dina fina ord som lämnar mig lite mållös.. Tack så hemskt mycket!
Nu har jag inte läst lika mycket svenskt som du har gjort men Karin Tidbeck var verkligen en av 2013 bästa. Komo har jag inte läsa än (varför vet jag inte riktigt, då den verkligen verkar vara så bra som alla säger).
Ha ett toppenfint år och så får vi beta av bokhögarna under januari. :-)
8 januari, 2014 den 21:29
Nike Bengtzelius
Åh, har du läst en massa positiva recensioner av Komo menar du? Kul! När jag kollade runt hittade jag mest en massa (tonårigt) folk som verkade tycka att den var svår. Men jag läste den rätt tidigt så det fanns inte så många recensioner ute än – kul att höra att folk uppskattar den!? :)
Ha ett toppenår själv! Ska givetvis fortsätta följa dig. Känns bra att du går ut starkt med tidsresor och självförsvar ;)
11 januari, 2014 den 10:14
Smutstiteln
Nu var det strax före jul som jag läste om KoMo och det var även då som jag hittade ett par recensioner. Visserligen inte så många men alla var överens att den var bra.
Tack detsamma!